Kalithies News

Για το καλό του τόπου μας δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα.

Επικοινωνία στήν ηλεκτρονική μας διεύθυνση kalithies_news@yahoo.gr


Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τα τουριστικά φιλέτα στα “πόδια” της Τρόικας



Τη λίστα των κρατικών ακινήτων και των συμμετοχών του δημοσίου σε επιχειρήσεις που θα διαθέσει η κυβέρνηση προς αξιοποίηση σε ιδιώτες, εξετάζει η Τρόικα. Δεδομένων των μεγάλων αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (κυρίως στο κομμάτι των εισπράξεων φόρων), οι απεσταλμένοι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν δεσμεύσεις για μεγαλύτερες και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η πληρωμή των δανείων που έχει δόθηκαν στην Ελλάδα.
Η κρατική περιουσία προβάλλει πλέον ως εγγύηση για την χορήγηση της επόμενης δόσεως του δανείου των 110 δισ. αλλά και τη βάση διαπραγμάτευσης για το νέο δάνειο που αναμένεται να ζητήσει η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της διετίας 2012-2013.
Το ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και στο κρίσιμο συμβούλιο Eurogroup, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κρατικών ακινήτων που θα παρουσιαστεί στους ξένους ελεγκτές περιλαμβάνει στρατηγικές επενδύσεις στο τουρισμό και στην ενέργεια, που θα κινηθούν με διαγωνισμούς ή με διαδικασίες Fast Track.
Τα καινούργια σχέδια που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Τρόικα αφορούν σε εκμετάλλευση τουριστικών εκτάσεων:
- 1400 στρέμματα στην περιοχή Τσαμπίκα στo νησί της Ρόδου.
- 1000 στρεμμάτων κοντά στο ξενοδοχείο " Ξενία" στο νησί της ¶νδρου.
- 700 στρεμμάτων στην παραλία (πλαζ) Καραθώνα του Ναυπλίου
Τα ακίνητα αυτά είναι ανάμεσα στα 20 που, σε πρώτη φάση, θεωρούνται έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες, με μακροχρόνιες συμβάσεις έως και 99 χρόνια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκταση στ' Αφάντου Ρόδου, η παραλία Τσαμπίκας στη Ρόδο, το Πρασονήσι επίσης στη Ρόδο, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν με μέρος έκτασης κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα, το εργοτάξιο στο Αντίρριο, οι Γούρνες Ηρακλείου, η έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, 153 στρέμματα στην Ερμιόνη Αργολίδας και 170 συνολικά στρέμματα στο Λιβάρι και στην Κορώνη Χαλκιδικής.
Στο κατάλογο θα περιληφθούν και αρκετά από τα «ελληνικά τουριστικά ακίνητα», όπως η Μαρίνα Βουλιαγμένης, το Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, οι Αλυκές Αναβύσσου και η κατασκήνωση στη Σκοτίνα Πιερίας για ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την εκμίσθωσή τους ως 60 έτη.

Επιπλέον δρομολογούνται και σχέδια για:
- Δημιουργία νέου σταθμού (terminal) κρουαζιερόπλοιων στην Αττική ο οποίος θα υποδέχεται κρουαζιερόπλοια από όλη την Μεσόγειο. Το σχέδιο χωροθετείται, εναλλακτικά, είτε στον Φαληρικό όρμο είτε το λιμάνι του Λαυρίου αν και τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να εξετάζουν και άλλες λύσεις.
- Εγκατάσταση φωτοβολταικών τόξων στην Κομοτηνή από την εταιρεία Ηλιακόν Βέλος, που είναι θυγατρική της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Τουριστική επένδυση στην Χαλκιδικής από την Crystal regal- Μακεδονικά Γκολφ