Kalithies News

Για το καλό του τόπου μας δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα.

Επικοινωνία στήν ηλεκτρονική μας διεύθυνση kalithies_news@yahoo.gr


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΙΑ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - Το μεγάλο όπλο της αγροτικής μας ανάπτυξης



Παρά τις συνεχείς μειώσεις της αγροτικής μας παραγωγής η καλλιέργεια της ελιάς και κατ' επέκταση του ελαιολάδου διατηρείται σε σταθερή βάση με αυξητικές τάσεις.
Για να επικρατήσουμε όμως έναντι των άλλων χώρων στην παγκόσμια αγορά θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην τυποποίηση και στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά έναντι ελαιολάδων άλλων χωρών αλλά κυρίως στα πλεονεκτήματα του έναντι σπορέλαιων που έχουν κατακτήσει την ελληνική αγορά. Η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την χημική του σύσταση και από τις αλλοιώσεις ή μεταβολές που παθαίνουν τα συστατικά του από το σχηματισμό του ελαιοκάρπου μέχρι την κατανάλωση ελαιολάδου.
Η ποιοτική αξιολόγηση του γίνεται από τρία προκαθορισμένα κριτήρια από τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου:
1.Οξύτητα που οφείλεται στη δράση ενζύμων, μικροοργανισμών και φισικοχημικών παραγόντων. Οσο μεγαλύτερη οξύτητα, τόσο χειρότερης ποιότητας ελαιόλαδο.
2.Οξείδωση ή αλλοίωση που παθαίνει το λάδι κατά την επαφή του με το οξυγόνο.
3.Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον υποκειμενικό προσδιορισμό της γεύσης - οσμής - αρώματος & χρώμα. Οι θετικές ιδιότητες είναι το φρουτόδες, το πικάντικο & το πικρό.
Είναι γνωστά σε όλους τα ευεργετήματα του ελαιολάδου στην υγεία μας:
Καρδιαγγειακό σύστημα
Αντικαρκινική δράση
Επίσης σε όλο τον κόσμο πλέον γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με τα σπορέλαια ή τα ζωικά λίπη. Μερικά από αυτά είναι:
1.Το ελαιόλαδο καπνίζει στους 210C ενώ τα σπορέλαια στους 180C.
2.Tα σπορέλαια όταν διασπώνται παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα υπεροξειδικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία.
3.Τα τρόφιμα που τηγανίζονται με ελαιόλαδο είναι πιο ευκολοχώνευτα.
4.Είναι λάθος η άποψη ότι το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ ή ότι έχει περισσότερες θερμίδες από τα σπορέλαια.
Το ελαιόλαδο που παράγεται στα νησιά μας είναι κορυφαίας ποιότητας και θα περίμενε κανείς να είναι ανάλογη η ζήτηση του τόσο για εξαγωγές όσο και για την μείωση της τεράστιας χρήσης σπορέλαιων στους χώρους μαζικής εστίασης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο μόνο στη σαλάτα και αυτό νοθευμένο... Από εμάς εξαρτάται ο ελληνικός υγρός χρυσός να πάρει τη θέση που του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου