Kalithies News

Για το καλό του τόπου μας δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα.

Επικοινωνία στήν ηλεκτρονική μας διεύθυνση kalithies_news@yahoo.gr


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το νερό που μπαίνει στα σπίτια μας.


Ο σωλήνας που βλέπεται στην φωτογραφία αφαιρέθηκε απο το δίκτυο ύδρευσης Καλυθιων και είναι απο καρκινογόνο υλικο που ονομάζεται αμίαντος.
Το περισσότερα σπίτια στο χωριό μας πίνουν νερό απο αυτούς τους σωλήνες.
Διαβάστε τους λογους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του.


Η χρήση αμιαντοσωλήνων για λόγους ύδρευσης πρέπει να αποφεύγεται για τους ακόλουθους λόγους:
Αν το έδαφος είναι όξινο και το νερό μαλακό –έχουν δηλαδή χαμηλό ΡΗ- ενεργούν διαβρωτικά στο τσιμέντο και με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται ίνες αμιάντου από τις αμιαντοσωλήνες.
Όταν ένας αγωγός σπάσει, εκατομμύρια ίνες αμιάντου αποδεσμεύονται στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να καταλήξουν μερικές στο στομάχι μας.
Όταν γίνονται νέες παροχές σε χρήστες, από αγωγούς που είναι ήδη σε λειτουργία με τη μέθοδο του «ζωστήρα» και τρυπιούνται οι αγωγοί, απελευθερώνονται πάλι ίνες που καταλήγουν στο στομάχι μας.
Τέλος υπάρχει το θέμα των σωλήνων που εγκαταλείπονται και αντί να απομακρυνθούν και να αντιμετωπιστούν σαν επικίνδυνα απόβλητα μένουν θαμμένες στο χώμα ή μεταφέρονται σε κάποιο άλλο μέρος και αποτελούν μόνιμη πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και απειλή για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
To τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο αμίαντος εισβάλλει στον οργανισμό του ανθρώπου τόσο δια μέσου του πεπτικού του συστήματος όσο και δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να του προκαλέσει
Αμιάντωση
Μεσοθηλίωμα-καρκίνο του πνεύμονα και
Καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.
Η χρήση υλικών που περιέχουν αμίαντο είναι διαδεδομένη σε ευρεία κλίμακα. Υπάρχουν σε πολλά εργοστάσια, σχολεία, στρατόπεδα, κυβερνητικά και ιδιωτικά κτίρια, στο δίκτυο ύδρευσης και σε χώρους ανύποπτους, όπου πολλές φορές εγκαταλείπονται μαζί με άλλα απόβλητα/ άχρηστα, σε γειτονιές και παραλίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη για τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν προτεραιότητα στο πρόβλημα αυτό και να αναλάβουν την ευθύνη της απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους.

Αρθρο απο www.alphafm.gr